24.11.2013

oppeja valokuvauskoulusta

Olen Inspiration-bloggaajana mukana Indiedaysin ja Olympuksen valokuvauskampanjassa, jonka myötä kävin vähän aikaa sitten Olympuksen järjestämässä valokuvauskoulussa muutaman muun bloggaajan kanssa. Meille kerrottiin mm. hyvien kuvien ominaisuuksista. Miten ottaa hyviä kuvia? Tämän postauksen tarkoituksena on neuvoa teille, että miten asukuvien taustan saa sumeaksi. Objektiivi vaikuttaa tietysti paljon, mutta tärkeintä on aukon koko. Aukko kuvastaa siis syväterävyyttä, ja aukkoa säätämällä voi vaikuttaa siihen, että mitkä osat kuvasta ovat tarkkoja. Kun aukon luku on mahdollisimman pieni (esim. f/1.8), on kuvassa pienempi alue tarkkana. Mitä isompi aukon luku on, sitä isompi alue kuvasta on tarkka. Asukuville kätevin asetus kamerassa on A, jossa voi siis itse säätää aukon kokoa, mutta kamera määrää itse suljinajan (valoitusaika).

Nyt esittelen teille viisi kuvaa tietoineen, ja avaan asukuvaamisen saloja vähän lisää:) Kaikki kuvat on otettu Olympuksen Pen Mini E-PM2 -kameralla.

Olympus PEN Mini E-PM2 + 45mm f/1.8 
ISO 640, f/1.8, 1/100s

Tässä on tyypillinen esimerkki sumealla taustalla varustetusta asukuvasta. Koska aukko on pieni, myös tausta on sumea. Kuvia ottaessa valon määrä oli hämärtymään päin, joten ISO-arvo on suhteellisen suuri. ISO-arvon lukumäärän suurentuessa kuvan kohina voi lisääntyä, mutta vastaavasti hämärissä olosuhteissa kuvista voi tulla parempia suuremman ISO-arvon ansiosta. Mä itse olen määrittänyt ISO-arvon aina automaattiseksi, ettei tarvii itse pähkäillä sopivan arvon kanssa.

Olympus PEN Mini E-PM2 + 45mm f/1.8
ISO 400, f/1.8, 1/100s

Sumeaa taustaa havitellessa täytyy ottaa huomioon se, ettei seiso liian lähellä taustaa. Tämä kuva toimii esimerkkinä siitä, että seinän tai jonkun muun kohteen lähellä seisoessa myös nämä taustalla olevat jutut tarkentuvat kuvassa. Vaikka aukko on pienin mahdollinen, tarkentuu taustakin liian lähellä seisoessa.

Olympus PEN Mini E-PM2 + 45mm f/1.8
ISO 320, f/1.8, 1/100s

Vertailun vuoksi kuva, jossa olen ottanut samaiseen taustaan etäisyyttä. Huomattava ero taustan sumeuden kanssa!

Olympus PEN Mini E-PM2 + 45mm f/1.8
ISO3200, f/4.0, 1/100s

Tässä kuvassa aukko on vähän suurempi, joten tausta ei ole kovinkaan sumea. Sisätiloissa kuvaaminen asettaa muutenkin hankalat olosuhteet sumean taustan saamiselle, koska valo on yksinkertaisesti niin huono. Koska tässä kuvassa näkyy koko kroppa, myös lattia on tarkka. Lähikuvia ottaessa lattia rajautuu melko pitkälti pois, ja tällöin sumean taustan saavuttaminen on helpompaa. Kuvanlaatu on selkeästi huonompi tässä kuin muissa kuvissa, koska tosiaan valo on niin tärkeä. ISO-arvo on todella suuri, joten kohinaakin on havaittavissa. Eli parhaat kuvat tulevat oikeasti ulkona päivänvalossa kuvatessa:)

Olympus PEN Mini E-PM2 + 14-42mm
ISO 1000, f/5.6, 1/100s

Tämä kuva on kuvattu ihan normaalin polttovälin objektiivilla. Objektiivi vaikuttaa myös taustan sumeuteen, mutta tässä kuvassa isompana tekijänä toimii tuo suurempilukuinen aukkoarvo.

Toivottavasti tästä postauksesta oli edes jollekkin apua:) Tässä kiteytettynä vinkit sumealla taustalla varustettuihin asukuviin: Mitä pienempi aukkoarvo, sitä sumeampi tausta. Muista seisoa mahdollisimman kaukana taustasta. Kätevin asetus kameraan on A, jossa voit säätää itse aukkoa, mutta kamera hoitaa loput.

Indiedaysin ja Olympuksen kampanjasivuilta löytyy lisää muiden bloggaajien tekemiä vinkkejä, käykää siis ihmeessä täällä tutustumassa niihin! Kampanjasivuilla kannattaa myös jakaa omia kuvausvinkkejä, sillä eniten tykätyimmän vinkin lähettäjä palkitaan Olympuksen PEN -minijärkkärillä!

21 kommenttia:

 1. Tää oli toistaiseksi paras lukemani postaus kyseiseen yhteistyöhön liittyen. Selitit asiat niin, että muutkin, kuin paljon kuvaavat tajuaa asian. Go senja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla, siihen just pyrinki! paljon kuvaavat tietysti tietää nää asiat ihan automaattisesti, joten kohdeyleisönä on enemmän ne, jotka ei osaa vielä niin hyvin:) muistan itekki ku sain järkkärin ja olin ihan pihalla noista asetuksista, sillon olis ollu tällasesta kyllä apua!

   Poista
 2. Oon ihan kauhistunut kun ihmiset ei ole kuullutkaan aukosta, ennen kun ihana Olympus siitä kertoo bloggaajille ;) Toihan on sama kun tekisit postauksen siitä miten kamera laitetaan päälle :D Mutta kukin tavallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on varmasti kuvaamista edes jonkin verran harrastaneet kuullu aukosta:) ei kaikki voi kuitenkaan tietää, mäki opin nää jutut vasta paljon järkkärin saamisen jälkeen. muistan ku kommentoin jollekki bloggaajalle, että millä asetuksilla se on ottanu sen kuvat:D musta on hyvä, että tällasia kampanjoita on!

   Poista
  2. Oon anonyymin kanssa samalla kannalla. On se jännä, että on pakko saada järjestelmäkamera ja sitten ihmetellään että mitä nämä asetukset on. Ei järkkäreillä tule pokkarikameroihin verrattuna parempia kuvia, jos kameraa ei osaa käyttää. Mutta hyvä tosiaan että tälläsiä kampanjoita on, jos ei mielenkiinto riitä ottamaan itse selvää oman kameran toiminnoista.

   Poista
  3. musta kyllä tuntuu, että kaikki tässä kampanjassa mukana olevat bloggaajat on tienny näistä asioista etukäteenki, tarkotus oli lähinnä antaa lukijoille vinkkejä hyvien kuvien ottoon:)

   Poista
 3. Mä oon kuvaillu mutten ollu kuullut mitään tollasta xD kiitos Senja!

  VastaaPoista
 4. ah ihanaa! kiitos olympukselle, että tää kamppis järjestettiin. Tästä hyötyy kaikki, kun vihdoinkin lukijat saa katsottavakseen parempilaatuisia kuvia ja bloggaajat oppii käyttämään kalliita kameroitaan vihdoinkin! tätä on niin odotettu! T. medianomi,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä mä luulen että aika monet bloggaajat sen kuvaamisen jo hallitsee:)

   Poista
 5. Hienoa kun oot päässy kunnon valokuvauskurssille, loppujenlopuksihan järkkärillä kuvaaminen on tosi yksinkertaista, vaikka suurin osa ei sitä tajuakaan. Pähkinänkuoressa:
  Mitä isompi ISO-herkkyys sitä enempi valo ja sitä enempi kohinaa
  Mitä isompi aukko eli mitä pienempi f-luku sitä enempi valoa kuvassa ja syvätarkkuutta
  Mitä isompi suljinaika sitä pideämpi mutta liikkeeltään pysähtyneempi kuva

  Nämä kun muistaa ja opettelee säätämään kamerasta osaa kuvata manuaalilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä en ite osaa noita valotusaikoja niin hyvin, joten käytän M:n sijasta vaan A:ta :) kamera osaa kuitenki määrittää automaattisesti sen valotusajan hyvin

   Poista
 6. Kiva että joku opettaa teille kuvausta! :) tekstejä on kiva lukea, mutta välillä kuvien katsominen tuottaa tuskaa. Järkkäreistä saa niin paljon enemmän irti jos ei aina kuvaa automaatilla

  VastaaPoista
 7. Kiitos informaatiosta! Olen ennenkin lukenut noista aukoista (kuten esim. Anonyymi kertoi miten kannattaa muistaa), mutta sun teksti vasta avas sen idean selkeillä sanoilla. Täytyypä kokeilla. Hyvä juttu ja just kuvat sillä kameralla, mitä olen vähän miettinyt... Ja aiemmalle Anonyymille; suurin osa kameran käyttäjistä eivät tiedä aukoista tai muista asetuksista mitään. Itsellekin ne ovat vähän hämäriä, vaikka olen niitä aiemminkin yrittänyt selvittää. Ne on aina niin epäselvästi kerrottu.

  Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva, että tästä oli apua! ja tosiaan ei noi asiat todellakaan ole niin yksinkertaisia vasta-alottaneelle kuvaajalle:)

   Poista
 8. Ostin tänään ton kameran ja mietin että mulla on pienin aukko 3.5 miksi? Voisitko tehdä toisen postauksen vielä tähän kamerAan liittyen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se aukon koko riippuu sun objektiivista: jos sulla on se ihan tyypillinen objektiivi (tulee yleensä kameran mukana), niin sillä ei aukkoa saa tuon pienemmäksi:) voisin muuten joo tehdä, mutta mulla ei oo tota kameraa enää:/

   Poista
 9. Hei, saisinko näiden loistavien ohjeiden jälkeen vielä sen verran kysäistä, että mihin asetat tarkennuksen? Kuvan keskelle vaiko kasvoihin? Entäpä onko käytössäsi kasvojentunnistus? En enää ymmärrä mitä teen väärin, kun kasvot ja vartalo eivät piirry kuviin näin kauniisti ja erottuvasti (saati ole näin tarkkoja) sekä erityisesti iho jää hieman harmaan/tunkkaisen näköiseksi. Käytössäni on tuliterä Olympuksen E-P5 ja objektiivina 45mm f1.8, kuvaan A-asetuksella, ISO-arvo automaattinen ja aukkoa olen koittanut säätää tilanteen mukaan. Olisin äärimmäisen kiitollinen avusta :)
  -M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkennus aina kasvoihin niin pitäis tulla tarkkoja:) en osaa tosta kasvojen tunnistuksesta sanoa, en ainakaan ite käyttäny sellasta tolla olympuksella:) toivottavasti löydät ratkaisun noihin pulmiin!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, täytyy vielä sitkeästi yrittää! Ihanaa viikonloppua<3
   -M

   Poista