24.8.2014

jauhelihatäytteinen piirakka

Nyt olis vuorossa sitä lupailemaani reseptiä yhteen mun lempiruuista, nimittäin lihapiirakkaan. Mä sanon sitä lihapiirakaksi, mutta toi nimi tuo monille todennäköisesti mieleen lähinnä kaupoissa ja grilleillä myytävän lihapiirakan:) Oon pienestä pitäen syöny tätä ruokaa kotona, ja nyt oon pyöräyttäny yksin asuessani piirakan muutamaan otteeseen. Ohje on siis mun äitin neuvoilla tehty.

031-001

Tarvitset:
Jauhelihaa
Riisiä
Kananmunia
Suolakurkkua
Isoja lehtitaikinalevyjä
Mausteita
002-001
Eka laitetaan kiehumaan n. 1dl riisiä sekä 4-5 kananmunaa (me laitettiin viis) ja paistetaan 400 grammaa jauhelihaa siinä sivussa.

006-001
Mä laitoin apurin pilkkomaan suolakurkut, joita käytettiin kaks kappaletta. Jos suolakurkku ei maistu, niin sen voi korvata vaikkapa paprikalla. Sekin hyväksi havaittu tässä reseptissä!

009-001
Kananmunien kiehuttua noin 7 minuuttia on vuorossa niitten kuoriminen ja pilkkominen. Jos on kynsilakkaa, niin kannattaa varoa ettei munien joukosta löydy jämiä niistä:D Sellaistakin on päässyt sattumaan...

012-001
Sitten taas apuri käyttöön ja muotoilemaan lehtitaikina kahdeksi pellin kokoiseksi levyksi. Ostettiin 800 gramman lehtitaikinapaketti, jossa oli neljä isoa levyä. Ne riittää siis hyvin:) Mulla ei oo kaulinta, joten taikinan muotoilu tapahtui limupulloa ja käsiä apuna käyttämällä. Suosittelen kuitenkin kaulinta, jos sattuu sellaisen omistamaan. Taikinan täytyy tietysti olla tarpeeksi sulanutta, ennen kuin sitä voi alkaa muotoilemaan.

015-001
Riisienkin vihdoin ollessa valmiita heitetään kaikki ainekset sekaisin pannulle ja maustetaan. Mä käytin suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta sekä chilijauhetta. Myös oregano käy tähän hyvin:)

018-001
Seuraavaksi levitetään seos taikinan toisen osan päälle ja painellaan sitä vähän.

021-001
Lopuksi laitetaan toinen osa taikinasta kanneksi, voidellaan se kananmunalla ja tökitään haarukalla taikinaan reikiä. Sitten vaan ruoka uuniin 200 asteelle noin puoleksi tunniksi paistumaan tai kunnes pinta on saanut hyvän värin:)

024-001
Valmista! Mulla on kaasu-uuni, joten ruuat ei koskaan paistu pinnalta yhtä hyvin kuin pohjalta. Tavan uunilla tehtynä pinta on siis ruskeampi ja pohja muistuttaa enemmän tota kuvan päälliosan väriä. Helppoa ja hyvää ruokaa, suosittelen! Ja on muuten hyvää vielä kylmänäkin.

Onko teillä vanhemmilta opittuja hyväksi havaittuja reseptejä? Saa jakaa!:)

17 kommenttia:

  1. Tulee vähän mieleen kreikkalainen ruoka, olis varmaan todella hyvää kreikkalaisen jugurtin kera, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pitäis varmaan testata!:) roope söi tota ketsupin ja paprikamajoneesin kera, mut mä en oo koittanu mitään lisukkeita:D

      Poista
  2. oi ihana sinä! tätä pitääki muute kokeilla, opiskelijana ku ei viittis joka päivä uutta safkaa laittaa vanhentumaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ja tosta riittää hyvin muutamaks päiväks jos yksin syö;) kiitos!

      Poista
  3. Oi kun on herkullisen kuulonen ohje! Pitää ehottomasti tehdä tätä joku päivä :)

    VastaaPoista
  4. pitää kokeilla, kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  5. Oliko jauheliha lämmennyt pöydällä tarpeeksi kauan? Kauhean vetiseltä näyttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä se vesi sieltä haihtuu ja jos ei ni eipähä oo karaha kuivaks :D
      t.kokki

      Poista
    2. ihmettelen vaan tota kaasu-uunia! :D vieläkö niitä löytyy käytöstä :D

      Poista
    3. Niin Senja, oliko? ;D hahhaa en kestä ihmisiä keiden tarvitsee jokaisesta pikku asiasta huomauttaa...

      Poista
    4. pakko myöntää, että taisin heittää suoraan jääkaapista pannulle:D teen kyllä aina niin, eikä oo jääny vetiseks

      Poista
  6. Paljon tosta tulee? Montako annosta tarkotan :) ajattelin tehä poikaystävälle tota joku päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä en osaa kyllä yhtään sanoo:D kyllä tosta varmaan neljäki ihmistä syö hyvin

      Poista
  7. Oon ehkä sokea, mutta käytätkö ihan vaaleeta riisiä vai täysjyvää? :D Voi hitto kun tuo näyttää hyvältä... Ehkä pakko kokeilla vaikka oonkin maailman surkein kokkaaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi tais olla ihan vaaleeta riisiä:) kiitos!

      Poista