13.5.2016

I did it!!

Mua snäpissä seuraavat pääsivätkin jo kuulemaan ilouutisen: sain tänään kutsun pääsykokeisiin! Melkoista stressiä ja jännitystä oli ennakkotehtävän kanssa: tuli aivan liian kiire sen tekemisen ja myöskin palauttamisen kanssa. Tiedon mahdollisesta pääsykokeisiin pääsemisestä oli tarkoitus tulla vasta tiistaina, mutta siellä se kutsu sähköpostissa tänään odotti! Olisitte nähneet mun reaktion: luin varmaan kolme kertaa sen meilin läpi, ennen kun uskoin. Mä en oikein uskaltanut odottaa mitään. Toivoin toki parasta, mutta olin myös henkisesti varautunut siihen, etten tule kutsua saamaan. 

Täytyy varmaan vähän kiteyttää tätä asiaa nyt niille, jotka ei oo perillä kaikesta. Ainoo ala mitä mä oon halunnu ja haluan opiskella, on journalismi. Aiemmin Haaga-Helian journalismin koulutusohjelman pääsykokeisiin kutsuttiin lähtöpisteiden perusteella, jotka koostui koulumenestyksestä. No mulla niitä pisteitä ei ollut läheskään tarpeeksi ja ajattelin, että mun on mahdotonta päästä opiskelemaan ainakaan haluamaani kouluun. Vaihtoehtona oli aikuiskoulutus (sitä ei mun käsittääkseni enää erikseen tule) ja siihen mä sitten hain viime keväänä. Homma meni niin, että ennakkotehtävän perusteella kutsuttiin valintakokeisiin. Silloin ei tärpännyt, mutta keksin (tai joku ehdotti:D) toisen keinon: avoimen puolella opiskelu. Aloitin opinnot viime syksynä tarkoituksenani kerätä 60op kasaan, jotta voisin hakea tutkinto-opiskelijaksi väylän kautta. Tahti töiden ja opiskelun suhteen osoittautui kuitenkin turhan kovaksi, eikä mulla ole vielä tarvittavaa määrää opintopisteitä kasassa. Hain opiskelemaan kuitenkin normireittiä, eli yhteishaussa. Tällä kertaa ihan normaaliin päivätoteutukseen.

Nyt homma meni onneksi niin, että valintakokeeseen kutsuttiin ennakkotehtävän perusteella. Aiheena oli kirjoittaa pohdiskeleva asiateksti journalismin merkityksestä tulevaisuudessa. Eka reaktio oli että jes, aihehan on tullut mulle tutuksi tähän astisen opiskelun myötä. Toinen reaktio oli paniikki, koska aihe on niin laaja ja toisaalta hankalakin. No mä sain kuin sainkin tekstin tehtyä, ja luetutin sen vielä muutamalla läheisellä. Sain onneksi hyviä parannusvinkkejä, joiden avulla sain tekstin hiottua palautuskuntoon. Palautuspäivä oli maanantaina, ja tässä sitä nyt perjantaissa ollaan.

Sanottakoon vielä, että ennakkotehtävän perusteella valintakokeisiin kutsuttiin 140 hakijaa. Esimerkiksi kahtena edellisenä vuonna hakijoita tonne journalismin koulutusohjelmaan on ollut yli 600, eli ei mitenkään parhaat mahdollisuudet päästä valintakokeeseen asti. Nyt se tavoite on onneksi saavutettu, mutta pahin on vielä edessä. Pääsykokeet järjestetään vähän reilun viikon päästä, ja sinne täytyy valmistautua lukemalla kirja. No mähän lähdin tänään tietysti heti metsästämään sitä kirjaa, mutta tuloksetta. Tyhjää täynnä jokainen kirjasto ja kirjakauppa. Harmittaa ihan älyttömän paljon, koska olisin halunnu heti alkaa pänttäämään. Ja ennen kaikkea nyt olis aikaa, koska oon tällä hetkellä mun ranteen takia saikulla. Porukat metsästää mulle sitä kirjaa nyt Iisalmesta, ja mä taas netistä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että tämän viikonlopun aikana en tule kirjaa vielä saamaan. Mutta ei pidä lannistua, käytän sitten vaan ensi viikon todella tehokkaasti!

Tulipas pitkä sepustus:D Mutta joo, fiilis on tällä hetkellä aivan mahtava ja itsensä ylittänyt. Ennen kaikkea uskon itteeni nyt todella paljon enemmän, ja voin mennä luottavaisin mielin pääsykokeisiin. Jospa nyt vihdoin tärppäis!

IMG_0038-002
IMG_0011-001
IMG_0046-001
IMG_0067-001
IMG_0051-001
IMG_0025-001
IMG_0057-001

Kuvituksena asukuvat vähän harmaammista maisemista kuukauden takaa. Tätä postausmateriaalia on päässyt kertymään kyllä ihan kiitettävästi :'D Hehkutin jo snäpissä (oon siellä sen verran aktiivinen, että siksi tulee vähän väliä mainittua se), miten kiire on ohi ja pystyn taas postailemaan. Nooh nyt tuli pääsykoerumba eteen, mutta nyt kun oon päässyt taas vauhtiin, niin en mä varmaan ihan hiljaisuudessa aio olla.

Normaalisti kysyisin tässä vaiheessa mielipidettä asusta, mutta kun aihe on pyörinyt nyt ihan muualla, niin kysytään muuta. Itseasiassa mulla olis useampikin kysymys! Eli ensinäkin oisko teillä jotain vinkkejä pääsykokeisiin lukemisen suhteen? Mulla on vaan kolme vapaapäivää ennen itse urakkaa, mutta täytyy raahata kirjaa kokoajan mukana töissäkin. Sitten itse pääsykoekirjasta: oisko vinkkejä, mistä saisin kirjan mahdollisimman nopeasti hankittua? Snäpin puolella tuli ainakin hyvä vinkki, että Facebook-kirppareilta saattaisi joltakin löytyä. Ja jos joku siellä ruudun toisella puolella on käynyt läpi journalismin pääsykokeet, niin kaikki vinkit on enemmän kuin tervetulleita!

Olen puhunut:D

37 kommenttia:

 1. Mahtavaa Senja! Toivottavasti saat kirjan jostain. Ja erittäin paljon tsemppiä kokeeseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirja löytynyt! iisalmesta asti tulee:D kiitos paljon!

   Poista
 2. Jos toimittajaksi pyrit, kannattaa sopivan tilaisuuden tullen ehdottomasti mainostaa tätä blogia (kirjoittaja-)kokemusta rakentaneena ja luovana perustana (vaikkei haluais linkatakaan, niin vähintään mainita kirjoittamisvuodet ja kaikki mahd tähän liittyvä positiivinen) ! Auttanu oman tyylin etsimisessä, aiheiden luotaamisessa jne. :)
  Yleispätevänä, mitä ikinä tekeekin niin suurella sydämellä ja vahvana omana itsenä (ja kaikki, mikä _omassa_jutussa ja itseen luottamisessa auttaa, on plussaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommentti on myös niin totta! Sinullahan on jo monen vuoden kirjoittajakokemusta ja työskentelyä myös siellä Iisalmen sanomissa yms. Kyllä harrastuneisuus alalle on ISO plussa!

   Poista
  2. jep! kyllähän tässä tätä kokemusta on kertynyt, ja oonhan mä alaa aiemminkin ehtinyt opiskelemaan:)

   Poista
 3. Mikä se kirja on? Opintopolussa ei ollut mitään mainintaa. Kannattaa tsekata yliopiston kirjasto (Kaisa-talo), se on kaikille myös ei-opiskelijoille avoin ja sieltä luulisi löytyvän mitä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maarit jaakkola - hyvä journalismi:) ei ollut yhtään kappaletta jäljellä yliopiston kirjastossakaan

   Poista
 4. Onnea pääsykokeisiin. Mun vinkit: Lue sisällysluetteloa ja johdantoa! Ne on kaikista tärkeimmät ainakin mun mielestä, jos yrittää nopeasti päästä sisälle kirjaan. Sisällysluettelosta näkee sen kirjan rakenteen ja mitä kaikkea pitää sisällään ja johdanto on kuin minikirja, jonka lopuksi usein heitetään ilmaan joku ajatus tai kysymys, että mihin kirja vastaa. Sitten vaan kannattaa lukea se kirja ja kirjoittaa kappaleesta tärkeimmät asiat lopuksi ylös! Mulla hieman sama rumba ja aloitan just yhden kirjan tänään, noin viikko aikaa lukea JA kirjoittaa essee avoimen kurssille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyviä vinkkejä, kiitos!♥ ja huhhuh mikä urakka sulla, tsemppii kovasti!

   Poista
  2. Jos kirjasta löytyy tiivistelämää tai yhteenvetoa se kannattaa lukea. Joistakin tosi pätevistä kirjoista voi löytyä johdanto ja yhteenveto joka kappaleesta :)

   Poista
 5. En tiedä millainen tää pääsykoemateriaali on, tai miten pitkä. Mutta itse kun pääsykokeisiin luin, niin ensin luin kirjan läpi siten, että sain kuvan mitä siinä käsitellään. Seuraavalla kerralla vielä tarkemmin yliviivaustussin kanssa, ja sitten vielä kerran läpi vähintäänkin ne ylleviivaukset! Sulla tietysti on tosi vähän aikaa lukea, että niin paljon luet kuin sunkin ehdit :-) tuli kyllä niin hyvä fiilis sun puolesta! Oisko sun mahdollista saada töistä ton takia vapaata yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en mä usko, varsinkaan ku oon nyt viikon saikulla :'D mutta ehtiihän sitä työpäivinäkin kotona lukea:)

   Poista
 6. Yleensä pääsykoekirjat hankitaan kyllä mahdollisimman pian, ennen kuin edes tietää pääsevänsä pääsykokeeseen. Lyhyellä varoitusajalla ne tyypit testaavat, kuka on ollut motivoitunein lukemaan jo ennen edes tietoa pääsykokeeseen pääsystä. Itsekin haen sairaanhoitajaksi ja olen lukenut pääsykoekirjoja jo yli kuukauden, vaikken vieläkään tiedä, pääsenkö pääsykokeeseen sinne ensimmäiseen vaihtoehtoon jonne niitä kirjoja pitää lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noo mut mä käytin muita kirjoja lähteinä ennakkotehtävää varten, ja motivaation näyttämiseen on monia keinoja:) joku saattaa lukea kirjaa monta kuukautta etukäteen, mutta toinen, joka on lukenut kerran kirjan huolella läpi, saattaa loistaa pääsykokeissa enemmän. tapoja oppia ja sisäistää asiat on monia:) tsemppiä lukuhommiin!

   Poista
 7. joo tsekkaa ihmeessä fb-kirppikset, tori.fi ja huuto.net kirjan varalta! olis tietty voinut tehdä niinkun mä että varmuudeksi varata kirjastosta kirja ajoissa ja vähän lukeakin sitä jos nyt sattuis kutsu tulemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirja löytyi onneks iisalmen kirjastosta, ja saan sen maanantaina viimeistään käsiini:)

   Poista
 8. Aivan mahtavaa, superisti onnea ja tsemppiä pääsykokeisiin! :)

  VastaaPoista
 9. Yliopiston ja amk:in kirjastot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ollu haaga-helian omassa kirjastossa ainakaan, mutta tosiaan kirja on jo löytynyt, niin ei tarvii enää metsästää:)

   Poista
 10. Kirjaa odotellessa kannattaa lukea täälät kirjoittajan haastattelu (s. 28 alkaen) kirjan tiimoilta, pääset selville kirjoittaman ydinsanomasta: http://www.sal-info.org/uploads/looppi_2_2014_final.pdf

  Lisäksi muutoinkin kannattaa tsekata Suomen aikakauslehdentoimittain liiton yms. sivuja, kuten: http://www.sal-info.org/

  VastaaPoista
 11. jatko; tääs vielä Jaakkolan lukion viestintäkurssin blogi, jonka perusteella hän oli kirjankin kirjoittanut, linkki materiaalisivuille:
  https://melua.wordpress.com/materiaalia/

  VastaaPoista
 12. en pysty auttaa sun kysymyksissä, mutta kommentoin silti että ihana asu ja toi laukku varsinki! :)

  VastaaPoista
 13. Ite tein pääsykokeisiin lukiessa sen virheen, että ajattelin tosi yksioikoisesti että mitä useamman kerran ehdin lukea tän kirjan läpi, sitä paremmin opin asiat. Lopulta luinkin kirjan varmaan lähemmäs 30 kertaa läpi (n. puolen vuoden aikana tosin), kun taas jotkut sisälle päässeistä oli lukeneet kys. kirjan vain kahdesti, mutta sitäkin huolellisemmin. Pääsin kyllä itsekin sisään, mutta jälkeen päin ajateltuna lukuprosessin olisi voinut hoitaa aika eri tavalla :D

  Suosittelen pelkän lukemisen lisäksi tekemään myös kaikkea muuta: kirjoittamaan muistiinpanoja, listaamaan joka kappaleen tärkeimmät käsitteet ylös, tekemään mindmappeja, muistelemaan kappaleiden sisältöä ääneen puhuen, äänittämään omaa lukemista ja kuuntelemaan äänitteitä vaikka bussimatkoilla... Pelkkä lukeminen käy äkkiä puuduttavaksi ja keskittyminen saattaa harhailla, vaikka toki aluksi kannattaakin aloittaa ihan vaa lukemalla kirja läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo sisäistäminen on tärkeetä varsinkin nyt, kun tuskin ehdin lukea kirjaa kahta kertaa enempää. aattelin just, että luen eka kirjan kerran läpi ajatuksella, ja toisella kerralla teen samalla muistiinpanoja:) kiitos sulle vinkeistä!

   Poista
 14. Hei tosi paljon tsemppiä pääsykokeisiin! Kenties nähdään sitten ensi lukuvonnakin noilla jouran kursseilla (mähän siis opiskelen liiketaloutta tarkemmin ottaen viestintää, mutta otan sieltä puolelta sivuaineena strategisesti tärkeitä kursseja, koska tarkoitus on työllistyä media-alalle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toihan on kätevää, oon itekki aatellu käydä liiketalouden puolelta kursseja sitten jossain vaiheessa:)

   Poista
 15. Hei sulla oli snäpissä kivannäkönen mintunvihreä toppi, mistä se mahtaa olla? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eli tämä: https://www.instagram.com/p/3bZ4hpvxeb/

   toi on topshopista joskus viime kesänä ostettu:)

   Poista
 16. Aiemmalla anonyymillä oli hyviä pointteja että ei se lukeminen, vaan sisäistäminen. Tee muutakin kun lue :)

  VastaaPoista
 17. nätti toi vanilian värinen leninki tai mikä lie kuin enkeli kun aurinko ja kamera valolla leikkii terveisin rottis

  VastaaPoista
 18. moi kiva kun venäjä iloitsi mitallista mutta poikaa eivät saanneet vaan poika on tulossa kotiin tuleeko juhlittua terveisin rottis

  VastaaPoista